[oorspronkelijke publicatiedatum 5 augustus 2015]

Zit je nietsvermoedend in de auto op weg naar een verjaardag, word je opgeschrikt door een harde pieptoon en een rood lampje. In kapitale rode letters, inclusief uitroepteken, verschijnt het woord ‘stop’. Lichte paniek maakt zich meester over mij; een geel lampje is ‘ter info’, oranje ‘haast, maar geen spoed’, maar rood… En dat terwijl ik 130 op de snelweg rijd. Met een verhoogde hartslag rijd ik (in slakkengang) toch nog 1200 meter door tot de eerstvolgende afslag. Eenmaal gestopt laat koelvloeistof de rode kleur als sneeuw voor de zon verdwijnen.

We weten het allemaal. Rood staat voor ‘pas op’, voor gevaar. Maar ook voor kracht, rijp, macht, warmte en liefde. En voor naturel chips en pure chocola. Net zoals blauw staat voor melkchocola en paprikachips (???). En groen voor hazelnoot, Italiaans gekruid, welkom en milieuvriendelijk.
Het belang van kleur in ons dagelijks leven is groot. Kleur helpt ons de wereld te herkennen, waarschuwt ons bij gevaar en helpt ons de eetbaarheid van voedsel te beoordelen. Zowel intuïtief als vanuit onze opvoeding, ervaringen en de wereld om ons heen, zijn we kleuren gaan associëren. Marketingexperts maken daar dankbaar gebruik van. Maar weten ons soms ook behoorlijk op het verkeerde been te zetten.

De Coca Cola-drinkers onder ons weten dat zwart staat voor Zero, grijs voor Light en rood voor ‘the original’. De nieuwe groene variant vertegenwoordigt gevoelsmatig iets gezonds en verantwoords. Maar waarom kregen alle flessen van de ene op de andere dag dezelfde rode dop? Verwarring alom rondom het frisdrankenschap. Waar was de Light gebleven? Ook bij Tony’s Chocolonely slaat de intuïtieve verwarring toe: de rode wikkel vertegenwoordigt melk, terwijl de blauwe verpakking pure chocola bevat. Gelukkig is groen nog gewoon met nootjes. En dat het McDonalds logo tegenwoordig groen is in plaats van rood, maakt dat de Big Mac’s gezonder?

Het schijnt dat kleur het eerste is dat wordt opgemerkt in een logo. En dat die kleur voor 60 tot 80 procent de mening over het betreffende product/bedrijf bepaalt. Reden genoeg om daar eens kritisch naar te kijken. En te blijven kijken. Net als naar de hoeveelheid koelvloeistof in de auto.